Tilbage til 2020

Ko, Tai Jeong - Grandmaster Ko flytter "hjem" til Esbjerg

27/02/2020

87364784 10219979288785227 7397713565404102656 o2
IMG 4 IMG 7550 e1470647612495 350x350 MasterKo02 IMG 2200 MasterKo6 MasterKo04 MasterKo09 MasterKo06

Ko Tai Jeong – Grandmaster Ko flytter “hjem” til Esbjerg ..

Vi er i Esbjerg Taekwondo Klub så heldige, forkælede og priviligerede, at vi har fået vores “stormester” tilknyttet klubben – og det er vi både glade, beærede og stolte over.

Her i Danmark findes 2 koreanske stormestre (Grandmasters) - de har begge sort bælte, 9. dan og er dermed de to eneste taekwondoudøvere i Danmark med 9. dan.

Parentetisk kan her lige nævnes, at vi i klubben disponerer over to 8. dan udøvere - Lars Arnum og Torben Madsbøll, som nu altså har fået deres mester tilknyttet klubben.

Den ene stormester hedder Choi Kyoung An og kom til Danmark (Aarhus) i 1977 - i dag er Grandmaster Choi chefinstruktør for ca. 30 klubber i Danmark under foreningen “Chois Venner”.

Det er dog ikke den stormester, jeg lige vil skrive nogle linjer om i dag ..

Den anden stormester hedder  Ko Tai Jeong .. “Grandmaster Ko” i folkemunde.

Ko Tai Jeong (f. 1948 I Gunsan) er ligeledes chefinstruktør for ca. 30 klubber i Danmark - bl.a. Esbjerg Taekwondo Klub. Han er således “vores” Grandmaster - under foreningen “Sim Uu” - og det interessante er, at Grandmaster Ko pr. 20. januar 2020 er flyttet her til vores by:  E S B J E R G.

Se, det er da interessant, at en så kæmpestor kapacitet , en GRANDMASTER, endda VORES grandmaster flytter til VORES BY .. :-)?

HAN er dybt interessant. En stor personlighed og en kæmpekapacitet. En mand, der er uhyre venlig. Han hviler simpelthen i sig selv og har en kæmpe aura omkring sig. Han er en meget VIS mand - og man føler sig hensat til en helt anden verden, når man er sammen med ham og taler med ham. Der står kæmperespekt om ham her i Danmark og ude i den store verden, hvor han også går under tilnavnet “The Smiling Taekwondo Pioneer”.

Det var Torben Madsbøll her fra Esbjerg Taekwondo Klub, der under en vinterrejse i 1977/1978 mødte Ko Tai Jeong i Seoul. Torben Madsbøll og hans søster Hanne trådte ind i Mr. Hongs Dojang (Modukwans hovedcenter) og Mr. Hong kaldte på sin dygtige elev Ko Tai Jeong, der de næste 6 måneder skulle undervise de to danskere under opholdet i Korea.

Det blev til et venskab for livet - og via Torben Madsdbøll blev Ko Tai Jeong inviteret til Danmark i 1980, hvorefter Grandmaster Ko blev ansat som landsholdstræner - først med base i Fredericia under Freddie Larsens vinger og fra 1982 med base i København, der strategisk lå bedre. 

Herefter kørte Grandmaster Ko rundt til omkring 60 klubber i det ganske land på vegne af Dansk Taekwondo Forbund, som han skaffede meget store resultater til.

Som landsholdstræner har Grandmaster Ko i perioden 1980-2000 bl.a. skaffet følgende medaljer til Danmark:

02 VM guldmedaljer

12 EM guldmedaljer

02 OL guldmedaljer

02 World Cups 

På “Verdens-listen” over bedste kamptrænere rangerer Grandmaster Ko på en fornem 6. plads.

 

HISTORISK …

Kigger vi lidt historisk tilbage i tiden, kan jeg ganske kort supplere med følgende:

Som 12-årig startede Ko med judo - kamp var allerede i den alder hans store lidenskab.

Ko mødte en kammerat, der udfordrede ham til “en kamp”. Denne kammerat gik til boksning og Ko slap ikke ret godt fra den kamp, som han tabte stort.

Som 13-årig startede Ko med at dyrke taekwondo - der gik lidt tid, og kammeraten udfordrede igen Ko til “en kamp” - denne gang var resultatet omvendt og Ko vandt stort.

Taekwondotræningen modtog Ko i Modukwans hovedcenter - i disse år (omkring 1962) var det svært at dyrke taekwondo, da der ikke var mange træningsteder i Seoul. Dengang var 7 forskellige taekwondoskoler i spil og omkring 1.000 mennesker i den store by Seoul dyrkede sporten.

I 1967 åbnede Ko en Dojang uden for Seoul.

I 1968 drog Ko op i bjergene for at være sig selv - i sin søgen efter kampstile.

Her mødte Ko buddhistiske munke, som også dyrkede kunst i kort- & langstav, sværd og våbenløs kamp. Meget hurtigt så munkene Kos åbenlyse talenter og evner udi kampsporten.

Ko var ikke “kun” i bjergene - han delte tingene lidt op og var dels i bjergene og dels i Seoul i sin søgen efter en “stil” .. her var munkene i bjergene en stor hjælp og inspiration.

I 1969 vandt Ko en guldmedalje ved de koreanske mesterskaber i seniorklassen efter året forinden at have vundet en sølvmedalje - at vinde guld i Korea, hjemlandet for Taekwondo, var kæmpestort.

I 1970 til og med 1973 aftjente Ko sin militærtjeneste - han blev sergent og militær instruktør i Taekwondo.

Efter endt militærtjeneste gik turen så tilbage til bjergene - og byen - på skift.

I 1977/1978 blev Ko optaget som fuldgyldig buddhistisk munk. Frem til 1980 var Ko munk og arbejdede for de højst rangerende munke som sikkerhedsbodyguard.

På det tidspunkt var der bogstaveligt talt “krig” mellem de forskellige grupperinger inden for “tempel-verdenen”.

Det var så på dette tidspunkt, at Ko tog imod invitationen fra Dansk Taekwondo Forbund - og flyttede i første omgang til Fredericia, dernæst til København - og han opnåede 6. dan i 1981.

I 1982 startede Ko sammen med nogle andre taekwondovenner Nørrebro Taekwondo Klub og i 2000 så “Foreningen Sim Uu” dagens lys .. en paraplyorganisation med Ko som Grandmaster. Der er her tale om en meget stærk “taekwondo-familie” ved skabelsen og styrkelsen af “Sim Uu”, som Esbjerg Taekwondo Klub også er med i.

I perioden 2000-2009 arbejdede og trænede Ko på lokalt plan i Nørrebro- & Tangun Taekwondo Klub samtidig med, at han var stærkt medvirkende til, at "Sim Uu" blev styrket.

I mellemtiden er Ko blevet 9. dan.

Ko stopper som lærer paa Bosei i 2018. 

På Idrætshøjskolen Bosei kombinerer man “Østens livsvisdom med dansk folkeoplysning i et inspirerende og lærerigt miljø” - og Ko har en hel del gange stået som arrangør for det, som vi kan kalde for “dannelses-rejser” til Korea .. 

 

Ringen er sluttet for Grandmaster Ko, Tai Jeong - i Esbjerg Taekwondo Klub

Tovholderen ved Summer Camps her i Esbjerg er altid Torben Madsbøll (8. dan), og som tidligere nævnt, var han stærkt medvirkende til, at Grandmaster Ko kom til Danmark tilbage i tidernes morgen.

De to herrer havde en ganske god kemi sammen og blev ret hurtigt gode venner og er det stadigvæk den dag i dag .. 43 år senere .. se, det er jo også noget af det, som taekwondo kan .. :-)

Efter indtil fornylig at have undervist på Idrætshøjskolen BOSEI, som mange af vores elever i klubben med glæde har nydt godt af at besøge - og nydt tilværelsen dér i mange år - ønskede Grandmaster Ko at flytte “hjem” til det sted, hvor hele hans “danske eventyr” tog sin begyndelse ..

“Hjem” til den by, hvor hans elev fra vinterhalvåret 1977/1978 Torben Madsbøll  og andre gamle venner og bekendte fra Esbjerg Taekwondo Klub stadigvæk er aktive og bor.

Hjem til Esbjerg og Esbjerg Taekwondo Klub .. ringen er hermed sluttet for Grandmaster Ko .. !

Vi byder hermed Grandmaster Ko velkommen til byen ..

 

Esbjerg Taekwondo Klub

PR/Claus Bjelke, mob ph 40270099

claus@bjelke.dk